Edelényi Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat

Isten hozta honlapunkon!


Híreink

Ruszin Nemzetiségi Tábor 2020. július 20-24.

2020. július 30. csütörtök

Az Edelényi Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében idén is megrendezésre került a Ruszin Nemzetiségi Tábor július 20-24-e között. A fő helyszín idén Szilvásvárad és környéke volt. A táborozó gyerekek vegyes korosztályt képviseltek, 6-16 évesig korig. Zömében már rutinos táborozók voltak többségben, de néhány új taggal is bővült a csapat. Igyekeztünk úgy kialakítani a programokat, hogy minden korosztály megtalálja a számára legmegfelelőbbet, így minden napnak megvolt a maga tematikája, kerete:

1. nap: A reggel 9 órakor kezdődő Illés napi Szent Liturgia után- ahol kértük a Jóisten áldását a táborra- 10 óra magasságában indultunk  Szilvásváradra, rövid kitérővel Rudabánya felé. Rudabányán lehetőség nyílt megtekinteni Rudapithecus Látógatóközpontot, a rudabányai tavat, valamint a környék egyéb természeti értékeit. A gyerekek betekintést nyerhettek az ősi életforma szépségeibe, megismerkedhettek az őskori ember életvitelével, a kincsvadászat alkalmával maguk is kis régészekké válhattak: sikeresen megtalálták az összes őskori rejtett kincset. Ezután folytatódott az út Szilvásváradra, ahol a szállás elfoglalása utánkövetkezett a tábornyitó, a heti program ismertetése, valamint a csapatmunkák felosztása. A vacsora elfogyasztása után csoportmunka keretében mindenki elkészítette a saját ruszin zászlóját, és közösen meghallgatták a ruszinság történetét. Ezután két csapatra osztódott a társaság és megkapták az egész hetet átölelő feladatot: ruszin nemzetiségi jelképeket felhasználó színdarab előadását. Minden nap lehetőség nyílt a gyakorlásra a szerda esti a bemutatóig.

2. nap: A reggeli elfogyasztása után Szilvásvárad természeti értékeinek megismerése volt a nap fő programja: délelőtt a Szalajka- völgy, a Fátyol- vízesés, a pisztrángos megtekintése állt a középpontban. A Szalajka- völgyben lehetőség volt egy kis sportolásra is- tollaslabdázás, egyéb labdajátékok-, valamint egymás jobb megismerésére irányuló játékos feladatokra is volt lehetőség. A természet adta lehetőséget kihasználva több mókás feladatot is sikerült megoldani, melyre a nagy tisztáson remek lehetőség nyílt. A bátrabbak és erősebb kondícióval rendelkezőkkel felmentünk az Istálós-kői ősember barlanghoz. Délután pedig a lovasmúzeum, a lovaskultúra hagyományainak megismerése és a ruszin színdarab gyakorlása volt a program. Mindennapos rutinhoz hozzátartozott még a tábori napló vezetése, melyben szerepelnie kellett az adott nap programjának, a ruszinság megismeréséről szóló kis történeteknek, valamint személyes élményeknek. 

3. nap: A tábor központi napja Eger városának, történelmi nevezetességeinek meglátogatása, Bélapátfalva templomának, valamint szakrális, hitéleti jelentőségének megismerése volt. Délelőtt az egri várban fegyverbemutatón vettek részt a táborozók, valamint megtekintették magát a várat is, a sokféle kiállítással együtt. Majd délután a várból lesétálva a Minaret és a Dobó tér következett, majd az egri bazilika előtti téren állva fantasztikus kilátás nyílott az egri Líceum épületére. Ezután Bélapátfalvára vezetett az út, ahol az országban szinte egyedülálló ciszterci apátságot tekintették meg, merítettek az ott csörgedező, gyógyító forrásból is, valamint egy rövid imádságra is sikerült időt szakítani az apátság falain belül. Késő délután következtek a ruszin hagyományokra épülő színdarabok előadása, melyek nagyon színesre és kreatívra sikerültek, mindkét csapat nagy örömére. Este fáradtan, de rengeteg élménnyel gazdagon hajtották álomra a fejüket.

4. nap: A tábor utolsó előtti napjának délelőttje a kézműveskedés jegyében telt: különböző technikákkal- színes ceruza, filctoll, vízfesték- mindenki lerajzolta a kedvenc tábori élményét, leírta a naplójába, hogy melyik volt a kedvenc programja. Ezután a szilvásváradi mini kalandparkban egy rövid bobozásra is jutott idő. Az ebéd elfogyasztása és a szállás elhagyása után a felsőtárkányi Dínó- parkot vették birtokba a tábor lakói, ahol számtalan interaktív játékkal, dinoszaurusz kiállítással találták szembe magukat. Így nemcsak a ruszinság történelmével, vagy az őskori ember történelmével, hanem a történelem előtti idők lényeivel is megismerkedtek a gyerekek. A késő délutáni órákban érkezett haza a kis csapat.

5. nap: A tábor utolsó napja a ruszin történelem nagy alakjának, II. Rákóczi Ferenc életének, munkásságnak megismerésére irányult, amelyre jobb helyszínt nem is lehetett elképzelni, csakis Sárospatak városát. Megannyi történelmi helyszín, a vár és környezete, a Rákócziak korának megismerése, a Szent Erzsébet kultusz és megannyi érdekesség várt a táborozókra. Az idegenvezetőnk nagyon felkészült volt, és a minket érintő ruszin kérdésekben is otthon volt. A vár megtekintése után megkoszorúztuk II. Rákóczi Ferenc lovas szobrát, tisztelegve a fejedelem élete és munkássága előtt. A Szent Erzsébet házban ókeresztény szobrokat, festményeket, valamint a Szentmiséken használatos, több száz éves tárgyakat tekintettünk meg. A történelemben való időutazás után már csak a kikapcsolódásé volt a fő szerep: ennek helyszínéül Sátoraljaújhely adott otthont, azon belül is a Kalandpark. Libegőzés után felmásztunk az egyik kilátóba, ahol csodás panoráma tárult elénk a Zempléni- tájjal, valamint a Felvidék egyes részeivel. Ezután következett a várva várt bobozás, melyet a gyerekek több körben is kipróbálhattak. Összességében fantasztikus 5 napot élhettünk meg együtt, ahol a régi barátok újra találkoztak, új barátságok is kötődtek, megannyi élményben osztozhatott ez a kis közösség. Mindenki szívét eltöltötte a hála, hogy nagyon kellemes, szép időben, és a Jóisten óvó, gondoskodó szeretetében megőrzött mindenkit.

Felhasználó

Bejelentkezés
emet_logo_szines

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma nevében eljáró Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával valósult meg a világhálón való megjelenésünk.