Edelényi Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat

Isten hozta honlapunkon!


Hírek

Húsvéti köszöntő

2019. March 31. Sunday


Meghívó a ruszin anyanyelvi, hitéleti és hagyományőrző táborba

2019. June 14. Friday


Meghívó a Császtai Búcsúra

2019. August 28. Wednesday


Prágai tanulmányút és közösségépítő kirándulás

2019. May 31. Friday

Prágai tanulmányút és közösségépítő kirándulás

2019. augusztus 8-11.

 

1. nap: Indulás Edelényből a görögkatolikus templom elől 4h-kor. Egész napos utazás rövid pihenőkkel. Dél körül érkezés Brnoba, ahol kb. 2 és fél órás városnézésen veszünk részt. Kapucínusok kriptájának megtekintése. Városnézés után tovább indulunk Prágába. Érkezés a kora esti órákban. Szabadprogram.

2. nap: Reggeli után egész napos Prágai városnézés, idegenvezetéssel. A városnézésre a szállodától kb. 150 m-re található villamossal indulunk, mely a teljes Belvároson végig visz bennünket, egy kis betekintést engedve a reánk váró rengeteg látnivalóból. Napi tervezett program: a Vár, a Kisoldal, Prágai kis Jézus, Károly Híd, Óvárosi tér. Napközben megkoszorúzzuk Rákóczi Ferenc emléktábláját (Kisoldal). Délután szabadidő, majd a Vencel térről induló villamossal visszamegyünk szálláshelyünkre a kora esti órákban.

3. nap: Reggeli után városnézés idegenvezetéssel: Vencel tér, Zsidó-negyed megtekintése. Szabadprogram. Kora délután estebéddel egybekötött Moldvai hajókirándulás. Szabadprogram.

4. nap: Reggeli után indulunk az UNESCO világörökség részét képező Kutna Horára, ahol megtekintjük a Szent Borbála templomot valamint a Csontkápolnát. Rövid városnézés után indulunk hazafelé. Brnoi bevásárló központos megálló beiktatása után rövid megállókkal, pihenőkkel a késő esti órákban érkezünk haza.

A program az adott viszonyoknak megfelelően változhat.

Fontos: érvényes útlevél, vagy arcképes személyi azonosító, nemzetközi TAJ kártya!

Jelentkezés:      Személyi adatokkal, Név, cím, telefonszám megadásával.

Szónoczki János                          0630/371-74-03

Ráczné Kalapos Katalin              0630/393-99-83

 

 


Prágai tanulmányút és közösségépítő kirándulás

2019. October 04. Friday

Prágai tanulmányút és közösségépítő kirándulás

 2019. november 28 – december 1.

 

1. nap: Indulás Edelényből a görögkatolikus templom elől csütörtök reggel 8 órakkor. Utazás rövid pihenőkkel. Brno megtekintése. Érkezés a kora esti órákban. Érkezés után szállás elfoglalása. Prágai városnézés. 

2. nap: A városnézésre a szállodától kb. 150 m-re található villamossal indulunk, mely a teljes Belvároson végig visz bennünket, egy kis betekintést engedve a reánk váró rengeteg látnivalóból. Napi tervezett program: a Vár, a Kisoldal, Prágai kis Jézus, Károly Híd, Óvárosi tér. Napközben megkoszorúzzuk Rákóczi Ferenc emléktábláját (Kisoldal). Délután szabadidő, majd a Vencel térről induló villamossal visszamegyünk szálláshelyünkre a kora esti órákban.

3. nap: Reggeli után városnézés: Vencel tér, Zsidó-negyed megtekintése. Szabadprogram. Kora délután estebéddel egybekötött Moldvai hajókirándulás. 

4. nap: Reggeli után indulunk az UNESCO világörökség részét képező Kutna Horára, ahol megtekintjük a Szent Borbála templomot valamint a Csontkápolnát. Rövid városnézés után indulunk hazafelé. Brnoi bevásárló központos megálló beiktatása után rövid megállókkal, pihenőkkel a késő esti órákban érkezünk haza.

A program az adott viszonyoknak megfelelően változhat.

Fontos: érvényes útlevél, vagy arcképes személyi azonosító, nemzetközi TAJ kártya!

Jelentkezés:      Személyi adatokkal, Név, cím, telefonszám megadásával.

Szónoczki János                          0630/371-74-03

Trestyánszki Rita                        0630/214-40-17

 

 


Prágai tanulmányút és közösségépítő kirándulás

2019. December 10. Tuesday

Prágai tanulmányút és közösségépítő kirándulás

2019. november 28 – december 1.

 

Edelényből a görögkatolikus templom elől indultunk a reggeli órákban és kora este érkeztünk meg Prágába. A szállás elfoglalása után megtekintettük a prágai Béke téri Karácsonyi vásárt, amely a szállásunktól nem messze találtunk.

A második nap városnézésre Európa egyik leghosszabb villamosvonalán mentünk, mely a teljes belvároson végig vitt bennünket, egy kis betekintést engedve a reánk váró rengeteg látnivalóból. 

Első állomásunk a vár volt, ahol nemcsak az épületet, hanem az őrségváltást is megtekintettük. Itt található a Szent Vitus székesegyház is, monumentális épületegyüttesével együtt. A székesegyház homlokzatáról nemzetiségi zászlók lógtak le, ahol a ruszin zászlót is felfedeztük. Valamint itt található Nepomuki Szent János ereklyéit tartalmazó koporsó is. A cseh koronázási ékszerek is a várnegyed területén találhatjuk. A régi királyi palota részeit is bejártuk, amelyeknek nagy területei jelenleg is restaurálás alatt állnak. A váregyüttes legrégebbi épülete a várnegyed része, a Szent György bazilika, ami most galériaként is funkcionál. Itt van eltemetve Szent Ludmilla, Szent Vencel nagyanyja. A vár oldalán lesétálva az Aranyutcácska felé vettük az utunkat, ahol eltöltöttünk egy kis időt. A legenda szerint az „Arany” nevet a 16. századi alkimistákról kapta, akik állítólag itt próbáltak aranyat csinálni.Az utcácska elnevezést nem annyira rövidségének köszönheti, hanem annak, hogy házai rendkívül kicsik, mintha csak törpéknek készültek volna.A vár bejárása után a Kisoldalon ereszkedtünk le a Szent Miklós templomhoz, ahol megkoszorúztuk Rákóczi Ferenc emléktábláját, ajezsuita rendház falán. Itt lakott II. Rákóczi Ferenc fiatal diákkorában, 1690-92 között. A koszorúzás után a Károlyi- hídon átsétálva délután a szabadidős tevékenység és a városi séta után a Vencel térről induló villamossal visszamentünk szálláshelyünkre, majd a kora esti órákban ismét egy másik Karácsonyi vásár forgatagában találtuk magunkat. 

A harmadik napon reggeli után ismét városnézésre került a sor:  a prágai kis Jézus szobrának megtekintésével indult a napunk, ahol a templomban egy imádságot is elmondtunk. A Prágai Kis Jézus egy öltöztető szoborA templomtól az utunk ismét a Károlyi- hídon át vezetett, ahol a szerencsét hozó Nepomuki Szent János szobrát meg is érintettük. Majd Prága Óvárosi része felé vettük az irányt. Itt megtekintettük az Orlojt, a híres 600 éves órát, melynek kis szobrai minden órában órajátékot adnak elő. A híres zsidó-negyedbe is ellátogattunk, ahol nemcsak a prágai zsidóság egykori életéről hallottunk történteket, hanem Gólem legendájával is megismerkedtünk. Kisétáltunk a moldva partjára is, utána Vencel térről villamosra ülve ellátogattunk, Svejk a derék katona ismert söröző helyére. Késő délutáni órákban szabadprogram következett, majd újra visszatértünk a szállásra.

A negyedik napon reggeli után indultunk az UNESCO világörökség részét képező Kutna Horára, ahol megtekintettük a Szent Borbála templomot, a csehországi késő gótika egyik legnevezetesebb épületét.valamint a Csontkápolnát. Ez egy olyan csontház, amely egy templomban található és nem kevesebb, mint 40 ezer ember csontvázát foglalja magába. Magyar történelmi vonatkozása is van: 1471-ben Kutná Horában választották meg a cseh trónra Jagelló Ulászlót (Vladislav II Jagellonský), aki Hunyadi Mátyás halála után II. Ulászló néven (és Dobzse László csúfnéven) magyar királyként is uralkodott.Rövid városnézés után indultunk hazafelé. 

 

 


Beszámoló a ruszin táborról, Baskó, 2019. július 7-13.

2019. July 20. Saturday

Ezen a nyáron ruszin táborunkat Baskón tartottuk július 7-13. között, vasárnaptól- szombatig. A táborban 15 gyermek vett részt, óvodástól a felsősig minden korosztály képviseltette magát. A táborunkra már jellemző, hogy figyelembe veszi a diákok igényeit, valamint a korosztályok közti különbséget. Jelen van leendő 1. osztályos és 8. osztályos tanuló is. A program tervben ezt figyelembe vettük és különböző feladatokkal, játékokkal, programokkal készültünk nekik, próbálva lekötni minden korosztályt. Jó volt a találkozni a már rutinos ruszin táborozókkal, de az újakat megismerni is érdekes volt. A táborban összekovácsolódó gyerekek élményeit fényképekkel próbálom beszámolómban bemutatni, akik színvonalas és változatos programokon vehettek részt ez alatt a hét alatt. 

2019. július 7. (vasárnap)Délután két óra előtt már lelkes izgalommal gyülekeztek a gyerekek az edelényi Görögkatolikus templom előtt, ahonnan a szülőktől való érzékeny búcsú után, különjárati autóbusszal indultunk el Baskóra. Úti célunk eléréséhez közeledve utazásunk az útviszonyok miatt zötyögősre sikeredett, de ez sem tántorított el minket attól, hogy egy jó hangulatú hetet fogunk együtt tölteni.

 

A szálláshelyre érkezéskor kedvesen fogadott minket a házigazda, akivel közösen felderítettük szálláshelyünk helységeit. A szobák kiosztása után a gyerekek birtokba is vették szálláshelyüket, elosztották maguk között az ágyakat. A finom vacsora után tartottuk meg tábornyitó estünket, ahol Szónoczky János az edelényi Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat Elnöke köszöntötte a gyerekeket, majd a vidám, vicces bemutatkozás után megalakítottuk a ruszin zászló színeiből álló csapatokat is. A kék, fehér és pirosnak is öt vegyes korosztályú tagja lett. Így mindenki tanulhatott a másiktól valamit. A csapatok már meg is kapták első feladatukat, a csapatinduló megírását. ez nem volt ám olyan egyszerű, mert szerepelni kellett benne a megadott ruszin szavaknak, a falu nevének, valamint saját neveiknek is. Az utazás és az est izgalmaival tértek nyugovóra táborlakóink. A kezdeti honvágy miatti sírás is alábbhagyott és nyugodt pihentető este elé néztünk.

2019. július 8. (hétfő)Táborunk első napján a reggeli után újra összeültünk a gyerekekkel, hogy megbeszéljük a napi programot. A tábor egyik célja volt a különböző korosztályú gyerekek megismerjék és elfogadják egymást, valamint a napi feladatokban és játékokban mindenki megtalálja a korosztályának megfelelőt és kivegye részét abból. Így történt, hogy a délelőttöt jó hangulatú, ruszin népi énekekkel kezdtük. Délelőtt a csapatok együtt haladva, a kiadott utasításokat követve, térkép segítségével barangoltak a faluban, hogy megtalálják az ott elrejtett dolgokat. Különböző útvonalon indulva, jó hangulatban, összedolgozva oldották meg a rájuk bízott feladatot. Öröm volt látni, ahogy az idősebbek kézen fogva a kisebbekkel érkeztek vissza táborhelyünkre, hiszen a feladat egyik fontos feladata az volt, hogy a csapat ha együtt indul, együtt is tér vissza. A jó időben, a visszaérkezőket finom szörp várta, hogy felfrissülve elmondják élményeiket a játékról. Ebédünket jóízűen elfogyasztva, csendes pihenő következett, hogy kipihenjük a megtett út fáradalmait. Délután szabadidős sporttevékenységekkel múlattuk az időt. A lányok tollasoztak, frizbiztek, a fiúk fociztak. A mai mozgalmas nap után jól eső érzés volt szálláshelyünkön asztalhoz ülni és megvacsorázni. Esti programkéntmég meghallgattuk a rímes csapatindulókat, melyet jó hangulatú esti programként elő is adták a csapatok táncos koreográfiával is meglepve a táborvezetőket. Mindenki jól szórakozott az esti vicces csapatindulókon és ilyen vidám hangulatban ment tovább az esti zuhanyzás, majd elcsendesedés után nyugovóra tértünk.

2019. július 9. (kedd)A reggelünk kicsit hűvösen indult, de ez sem szegte a táborlakók kedvét, hogy a megismerkedjenek a baskói nevezetességekkel.Felsétáltunk a görögkatolikus templomhoz, melynek udvarán a helyi parókus atya már szeretettel várt minket. Ismertetőjében elmondta a falu történetét és érdekességképp megemlítette, hogy ott ahol álltunk, magasabban van, mint a tokaji TV-torony.  Beszélt a falut körülölelő hegyekről és a jó levegőről, megmutatta a falu nevezetességeit. Itt a gyerekek betekinthettek a ruszin népi hagyományok őrzésébe és a ruszin gasztronómiába. Visszatérve a templomba, annak történetét hallgattuk meg, majd érdekes kérdésekre adott ügyes válaszaikkal adtak számot a látott és hallottakról. Visszatérve táborhelyünkre az ebéd utáncsendes pihenőre vonult vissza a gyereksereg. Délutánunkat táborhelyünkön töltöttük, ahol játékos csapatverseny vette kezdetét. Mivel az idő is épp kedvezett nekünk, hiszen nem volt nagy meleg,összemérhette a három csapat az erőnlétét, hiszen sportban kellett bizonyítaniuk. A játék először nehezen indult, de amikor meghallották a viccesebbnél viccesebb feladatokat, máris örömmel és kacagva magukon és egymáson, végezték azokat el. Ezzel a jókedvvel ültünk le elfogyasztani tábori vacsoránkat. Az esti ima után álomra hajtottuk a fejünket.

2019. július 10. (szerda) A reggeli kelés nagyon frissen indult, és a szobák rendbetétele is gyorsan megtörtént. Reggeli után a lelkes csapat túrán vett rész, melynek végcélja Mogyoróska volt.  A kullancsirtós lekezelés után elemózsiával megpakolva hátizsákunkat indultunk a nagy útra. Csodálatosan, tiszta időben haladtunk a mezős úton, ahol a városi gyerekek találkozhattak tehenekkel és birkákkal egyaránt. Beérve az erdőbe, már a nap is kisütött ránk, de minket ez nem zavart, hiszen a fák árnyékában haladtunk. programokon. A gyönyörű természeti környezet vadlesre, és erdei növények, termések gyűjtögetésére adott lehetőséget. Igazán inspirálóan hatott a gyerekekre, és ránk is, ezért programjainkat igyekeztünk minél inkább a hely adottságaihoz igazodva kialakítani. Keresgélő játékokat tartottunk utunk során. Játékos kedvünk és erőnk nem lankadt akkor sem, amikor egy magas dombot kellett megmásznunk, hiszen tudtuk, hogy onnan csak lefelé van út. Felérve egy kicsit szakadozott a beszédem és alig kaptam levegőt, de a gyerekek lendülete vitt engem is tovább. Leereszkedve már a Zemplén egyik ékköve, Mogyoróska gyönyörű panorámája tárult elénk. A faluba beérve és megpihenve, a görögkatolikus templomot, majd a szoborkertben II. Rákóczi Ferenc mellszobrát tekintettük meg. Ebéd után jól esett a hűsítő jégkrém, mely elfogyasztása után újra útra keltünk, hogy visszatérjünk szálláshelyünkre, de már nem gyalog. Élvezetes dzsiptúrával értünk Baskóra, ahol finom vacsora fogadott bennünket. Mindezek után hagytuk a gyerekeket pihenni, hiszen a túra elég fárasztó volt, így hamar pihenni is tértek.

2019.július 11. (csütörtök)Reggel a gyerekek vidáman ébredtek, hiszen a reggeli után, már útra is keltünk, hogy a Zempléni kalandparkba töltsük el délelőttünket. A nyugodt libegőzés közben lehetőség adódott gyönyörködni a teremtett világ szépségében. Felérve a friss levegőn meg is beszéltük ezeket a természeti csodákat. Gyönyörködtünk a felhőkben, hegyeken, fákban, bokrokban, füvekben, virágokban, madarakban, vizekben, a világosságban. Hála mindezért a teremtő Istennek, aki ilyen csodás világot hozott létre számunkra. A hegyről lejőve, a bátrabbaknak bobozásra lett lehetőségük, az ország leghosszabb bobpályáján. Már itt is megmutatkozott, hogy a nagyobbak, mennyire odafigyelnek a kisebbekre, hiszen bátoították őket, sőt együtt ültek a bobba. Délutánunkat, mivel az időjárás is kedvező volt, a Sárospatak- végardói strandon töltöttük. Ebédünket is itt fogyasztottuk, majd birtokba vettük az „Acapulco” medencét és a csúszdát, ahol a fürdőzés mellett a szórakozást is nagyon élvezték a gyerekek. Hazaindulás előtt hűsítettük még magunkat fagyival, és kellemesen elfáradva szálltunk fel autóbuszunkra. A kisebbek el is bóbiskoltak, mire táborhelyünkre értünk. Mindenkinek nagyon jól esett a finom vacsora, mely után még desszertként finom pudingot is fogyaszthattunk. Este cserépfestésre került sor. Ennek a gyerekek nagyon örültek, hiszen ezen feladatnál, csak ülniük kellett. Kreativitásuk azonban nem lankadt, így szebbnél-szebb alkotások készültek. Ezek száradása közben,„Hogy vagy kör”-t tartottunk, melyben jó volt hallgatni a fiatalokat, amint elmondták hogyan érzik magukat a táborban. A kellemes beszélgetés és esti ima után zuhanyzás következett, majd fáradtan aludni tértünk. 

2019. július 12. (péntek)A gyerekek a tegnap esti fáradság után nagyon készségesen, frissen ébredtek. Talán érezték, hogy ez az utolsó együtt tölthető teljes nap. A szobák rendbetétele kissé több időt vett igénybe, hiszen ekkorra már teljesen belakták a teljes szobát. Reggeli után elindultunk táborunk utolsó kirándulására a Szikszó nevezetességeit néztük meg, a református templomot, a felújított főtéren tettünk sétát, majd a Homrogdi ruszin közösséget látogattuk meg, akit nagyon szívélyesen fogadtak minket, bemutatták településüket. Délután visszatérve szálláshelyünkre, ruszin nyelvoktatás vette kezdetét. A gyerekek játékos feladatlapokon keresztül ismerkedhettek meg a ruszin és magyar címerrel, valamint ehhez kapcsolódóan a ruszin himnuszt tanulták meg. Még a legkisebbek is nagyon szép hangsúllyal és kiejtéssel énekelték himnuszunkat. Jólesően fogyasztottuk el vacsoránkat, ugyanakkor a gyerekek szomorúan tapasztalták, hogy ez lesz az utolsó együtt töltött estéjük. A kisebbek aludni tértek, de a nagyobbak a kellemes nyári időben késő éjszakába nyúlóan beszélgettek még.

2019. július 13. (szombat)Elérkezett a tábor utolsó napja. Reggel a gyerekeket hagytuk egy kicsit tovább aludni, mivel hajnalig beszélgettek. Ezért kicsit fáradtan ültek asztalhoz, hogy elfogyasszák reggelijüket. A Táborzárón a gyerekek örömmel mondták el élményeiket a táborról, mi volt számukra a legjobb program, mely emlékekre fognak szívesen visszaemlékezni. Szónoczky János az Edelényi Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat elnöke ajándékokkal kedveskedett a gyerekeknek, megköszönve egész héten tanúsított tiszteletteljes viselkedésüket. A hazaindulás nehézkesre sikeredett, hiszen a gyerekek annyira jól érezték magukat, és úgy összebarátkoztak, hogy nehéz szívvel váltak meg egymástól. Majd Edelénybe érve hálaadó Szent Liturgián is részt vettünk. Hálát adtunk az együtt eltöltött napokért, az új barátainkért, a jó időért és minden jóért melyekben a jó Isten részesített minket. Igazi lelki közösséggé formálva minket. Ha el is kellett válnunk a lelkünkben hordozzuk a másikat.

A gyermekek és a szülők visszajelzése alapján mindenki jól érezte magát a Csereháti Ruszin Táborban, ezért amennyiben lehetőségünk lesz, jövőre is megszervezzük táborunkat.

Köszönjük a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság hozzájárulását táborunkhoz!


Felhasználó

Bejelentkezés
emet_logo_szines

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma nevében eljáró Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával valósult meg a világhálón való megjelenésünk.